Yaz ishaline karşı bu önerilere dikkat!

Yaz ishaline karşı bu önerilere dikkat!

Yaz ishaline karşı bu önerilere dikkat!
GÜNDEM 23.08.2023 16:10:19 209 0

Yazın aşırı sıcakları hemen herkesin enerjisini tüketirken bazı bakteri ve virüslerinse kolayca üreme imkanı bulmasına neden oluyor.

İSTANBUL (İGFA) - Özellikle kirli eller ve kirli sular, iyi temizlenmeyen gıdalar ve hijyen kurallarına uyulmadan kullanılan mutfak gereçleri insanların mide ve bağırsak sistemine karışarak yaz ishallerine neden oluyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Semra Kavas, yaz aylarında dünyada ve ülkemizde en sık karşılaşılan bulaşıcı hastalıkların başında ishalli hastalıklar yani akut gastroenteritler geldiğini belirterek, "İshalli hastalıklar, mide- bağırsak sisteminde bakteri, virüs veya parazitlerle oluşan enfeksiyonlar olup bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrısı ve yüksek ateş gibi semptomlarla ortaya çıkıyor” dedi.

Yaz ishallerinin iki-üç gün süren hafif hastalıktan, bilinç bulanıklığı, böbrek yetmezliği, inatçı hipotansiyon ve aritmi (kalp ritmi bozukluğu) gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğini belirten Dr. Semra Kavas, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin ishale bağlı olarak hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu nedenle yaz ishallerinde; dışkılama sıklığı günde üçten fazlaysa, bu durum 48 saatten uzun sürerse, ishalle birlikte ateş veya şiddetli kusma, kanlı/ mukuslu veya pirinç yıkantı suyu görünümünde bir dışkı oluyorsa, idrar miktarı azaldıysa ya da günün ilerleyen saatlerinde idrar rengi çay gibi koyu oluyorsa zaman kaybetmeden mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Kavas yaz ishallerinden koruyacak 7 öneriyi şöyle sıraladı:

  • Hastalıkların yayılmasını önlemede en etkili yöntemlerin başında el yıkama geliyor. Bu nedenle eller sık sık yıkanmalı.  
  • Mutlaka güvenilir içme su kaynağı kullanılmalı. Temizliğinden emin olunmayan sularla sebze ve meyveler kesinlikle yıkanmamalı.   
  • İshalli hastalıkların bulaşma riskinden korunmak için hasta kişilerle mesafeye dikkat edilmeli.
  • Özellikle yaz aylarında açıkta satılan, nasıl hazırlandığı bilinmeyen, güneş altında bekleyen çiğ veya pişmemiş yiyecekler tüketilmemeli.
  • Dışarıda yemek yerken hijyenine güvenilen mekanlarda, taze hazırlanmış yiyecekler tercih edilmeli.
  • Yemek hazırlama sırasında bıçak ve kesme tahtaları çiğ ve pişmiş yiyecekler için ayrı olmalı.  
  • Çiğ ve marine edilmiş deniz ürünleri tüketilmemeli.
Haber Kaynak : igf
Anahtar Kelimeler: yaz ishaline karşı bu önerilere dikkat!

İlginizi Çekebilir

Başkan Dişkaya’dan Vekillere Sert Çağrı: Adıyaman İçin Birlik Zamanı

Adıyaman Ekspres Haber’den Hakan Leblebici’ye Ziyaret

Yerli ve milli silah sistemleri envanterde...Yeni gemilere tören düzenlenecek

MEB, 'Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar'a hazırlanıyor

Kritik toplantı öncesi Bakan Işıkhan'dan sürpriz ziyaretler

TÜRK-İŞ 'Çalışma Hukuku Buluşmaları' sempozyumunu düzenledi

Son bir haftada 6 terörist teslim oldu... Hudutlarda 192 şahıs yakalandı!

Çevre koruma harcamaları yüzde 108 arttı

Pirinç ithalatı Ekim'de 13 kat arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Başkanı Baran ve Ankara heyetini kabul etti

17 ilde on binlerce litre sahte alkol ele geçirildi!

Asgari ücrette ikinci tur bugün! Tespit Komisyonu yeniden toplanıyor

Meteoroloji yeni raporu yayımladı... Yurt genelinde bugün yağış yok!

Sincik İmam Hatip Ortaokulu’ndan “Hz. Peygamber’i Anma ve Anlatma” Programı

Adıyaman Üniversitesi İİBF’de STK Zirvesi Gerçekleştirildi